NL FILM gaat Max Havelaar verfilmen hero image NL FILM gaat Max Havelaar verfilmen mobile hero image

News

NL FILM gaat Max Havelaar verfilmen

Terug naar nieuws

"Wij willen het verhaal vertellen met de kennis van nu, met een moderne blik op het koloniale verleden van Nederland."

Producent NL Film werkt aan een nieuwe verfilming van de literaire klassieker Max Havelaar van schrijver Multatuli. Dat heeft producent Kaja Wolffers woensdag bekendgemaakt. Het project wordt momenteel ontwikkeld samen met producent Sytze van der Laan, de man achter de succesvolle oorlogsfilm Bankier van het verzet. 

Multatuli schreef het boek in 1860 als aanklacht tegen het misbruik van het cultuurstelsel en het plichtsverzuim van Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië in die tijd. Hoofdpersonage Max Havelaar strijdt een onmogelijke strijd als klokkenluider tegen het koloniale regime. Een van de bekendste verhalen is de liefdesgeschiedenis van twee inheemse bewoners, Saïdjah en Adinda. Eigenlijk een klein deel van het gehele boek. 

Het wordt de tweede verfilming van het wereldberoemde boek uit 1860. Regisseur Fons Rademakers tekende in de jaren zeventig voor de eerste verfilming, met Peter Faber en Rutger Hauer in de hoofdrollen. “De tijd is rijp voor een andere visie op het verhaal”, stelt producent Wolffers. “Wij willen het verhaal vertellen met de kennis van nu, met een moderne blik op het koloniale verleden van Nederland.

Productiehuis NL Film is daarom in gesprek met makers met een diverse achtergrond en een sterke betrokkenheid bij het verhaal. Het is de bedoeling dat de nieuwe Max Havelaar in 2021 gedraaid gaat worden. Acteurs zijn nog niet bekend.

19-02-2020