Shariff Korver regisseert NL Film-productie Max Havelaar hero image Shariff Korver regisseert NL Film-productie Max Havelaar mobile hero image

News

Shariff Korver regisseert NL Film-productie Max Havelaar

Terug naar nieuws

"Ik heb altijd al een film willen maken over ons koloniaal verleden. Een film die dit verleden niet romantiseert, maar kritisch durft aan te pakken."

Shariff Korver (Infiltrant, Fenix, Temple) neemt de regie van NL Films nieuwe verfilming van Max Havelaar op zich. Producenten Kaja Wolffers en Sytze van der Laan hebben Bo Tarenskeen (De Indië Monologen, Theater Na de Dam) gevraagd samen met Shariff Korver het scenario te schrijven. 

Producent NL Film Kaja Wolffers: “Toen Shariff ons zijn passie voor het onderwerp en visie op het verhaal toonde, wisten Sytze en ik dat Shariff de juiste regisseur was voor dit project. Hij zag ook dat dit boek een verfilming verdient die recht doet aan de hedendaagse kijk op het koloniale verleden en tegelijk de beeldtaal gebruikt die past bij een nieuwe generatie van kijkers. Met Bo hebben we een groot talent aan het team toegevoegd met een grote betrokkenheid bij het onderwerp en een kennis die de vertaalslag van het literaire werk naar een speelfilm kan maken.” 

Producent Sytze van der Laan: “We verheugen ons zeer op iemand met een internationale achtergrond zoals die van Shariff. Hij is in staat om vanuit Nederland, maar ook als kritische wereldburger, naar dit hartverscheurende materiaal te kijken.” 

Regisseur Shariff Korver: “Ik heb altijd al een film willen maken over ons koloniaal verleden. Een film die dit verleden niet romantiseert, maar kritisch durft aan te pakken. De verfilming van Max Havelaar biedt hier een uitstekende kans voor. Het is mijn streven om in de bewerking naar film dieper in te gaan op het persoonlijke leven van Eduard Douwes Dekker, die het boek geïnspireerd heeft op zijn eigen ervaringen in Nederlands-Indië en wiens getroebleerde persoonlijkheid een kans biedt om in de film verder te gaan waar het verhaal van Max Havelaar stopt.” 

Het wereldwijd beroemde boek Max Havelaar van schrijver Multatuli, het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, werd in 1860 voor het eerst gepubliceerd. Het boek was een aanklacht tegen de uitbuiting van de bevolking in het toenmalige Nederlands-Indië en voedde het verzet tegen het kolonialisme. Het verhaal vertelt de onmogelijke strijd van hoofdpersonage Max Havelaar als klokkenluider tegen het koloniale regime.

17-06-2020