Bankier van het Verzet wint 5 Gouden Kalveren hero image Bankier van het Verzet wint 5 Gouden Kalveren mobile hero image

Award

Bankier van het Verzet wint 5 Gouden Kalveren

Terug naar nieuws

"Bankier van het Verzet heeft op het Gouden Kalveren Gala 2018 maar liefst 5 Gouden Kalveren in de wacht gesleept."

Bankier van het Verzet heeft op het Gouden Kalveren Gala 2018 maar liefst 5 Gouden Kalveren in de wacht gesleept. De film ging naar huis met: Gouden Kalf voor Beste Film, Gouden Kalf van het Publiek, Gouden Kalf voor Beste Acteur - Jacob Derwig, Gouden Kalf voor Beste vrouwelijke bijrol - Fockeline Ouwerkerk en Gouden Kalf voor Beste Production Design - Harry Ammerlaan.

Over de film
Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankiers van het verzet. 

5 oktober 2018