Dramaserie over vuurwerkramp krijgt opnieuw groen licht hero image Dramaserie over vuurwerkramp krijgt opnieuw groen licht mobile hero image

News

Dramaserie over vuurwerkramp krijgt opnieuw groen licht

Terug naar nieuws

"De 4-delige dramaserie is in het voorjaar van 2025 bij de EO en NPO te zien. Zo’n vijventwintig jaar na de vuurwerkramp."

EndemolShine Scripted en NL Film produceren in coproductie met de EO een vierdelige dramaserie over de vuurwerkramp in Enschede. De serie vertelt een breekbaar, intiem en noodzakelijk verhaal over één van de grootste rampen die Nederland ooit heeft gekend. 

Nadat Viaplay in juli 2023 noodgedwongen besloot de serie over de vuurwerkramp vanwege financiële problemen te annuleren, heeft de grootse project inmiddels een thuis gevonden bij de EO en gaat de productie in mei 2024, in opdracht van de NPO, van start. 

Over de dramaserie
De dramaserie over de vuurwerkramp vertelt het verhaal van de grootste explosie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Op 13 mei 2000 explodeerde een vuurwerkopslag in een woonwijk, resulterend in de complete verwoesting van de buurt. Hierbij vielen 24 doden, raakten 800 mensen gewond en werden meer dan duizend mensen dakloos. De verhalen die schuilgaan achter deze statistieken laten zien hoe diepgaand de impact van de ramp is. Tot op de dag van vandaag wordt er onderzocht hoe deze tragedie heeft kunnen plaatsvinden en wie verantwoordelijk zijn. Wat deze verhalen gemeen hebben, is het diepgewortelde trauma dat de betrokkenen hebben ervaren. 

Het scenario voor de serie is geschreven door Philip Delmaar en Edward Stelder. De regie is in handen van Lourens Blok. De serie wordt in opdracht van de NPO geproduceerd door EndemolShine Scripted en NL film in coproductie met de EO in opdracht van de NPO. De serie komt tot stand met steun van o.a. Het Nederlands Filmfonds.