Najib Amhali maakt regiedebuut met EO-Telefilm 'Triq Salama' hero image Najib Amhali maakt regiedebuut met EO-Telefilm 'Triq Salama' mobile hero image

News

Najib Amhali maakt regiedebuut met EO-Telefilm 'Triq Salama'

Terug naar nieuws

"Donderdag 18 januari om 20.30 uur bij de EO op NPO 3"

Op 18 januari zendt EO het regiedebuut van Najib Amhali uit: Triq Salama. In deze komische roadmovie met een lach en een traan reist de 23-jarige Nadia met haar ouderlijk gezin af naar Marokko waar haar nicht gaat trouwen. Nadia loopt al een tijdje met een geheim. Ze wil namelijk trouwen met haar vriend Nofel. Maar hoe moet ze dit vertellen aan haar ouders? En hoe zal haar afstandelijke moeder reageren? 

De NL Film-Telefilm Triq Salama, oftewel: ‘reis in vrede’, is gebaseerd op het verhaal van Nora Akachar. Najib Amhali over zijn regiedebuut: “Ik kreeg de ongelooflijke kans om een film te regisseren en het was een overweldigende ervaring. Er kwam zoveel op me af, maar gelukkig had ik het genoegen om met een fantastisch team te werken en met acteurs die heel Nederland moet zien. Ik ben ontzettend dankbaar voor de kans die producent NL Film en de EO mij hebben gegeven.” 

Moed verzamelen
Nadia heeft moeite om aan haar moeder Rachida te vertellen dat ze wilt trouwen met haar vriend. Daarom stelt Nadia voor om met haar ouders, net als vroeger, met hun busje naar Marokko te gaan. De lange rit lijkt Nadia de ideale manier om de band met haar moeder te versterken. Zo kan ze hopelijk de moed verzamelen om haar geliefde Nofel te introduceren. In het busje richting Marokko gaat niet alles zoals gepland. Er komen allerlei onderlinge frustraties en familieproblemen naar boven. Hoe hoog lopen de emoties op in dit oververhitte busje? En zal het Nadia lukken om dichter bij haar moeder te komen? 

Reis naar volwassenheid
“Als kind ben je vaak gericht op de goedkeuring van je ouders en als je volwassen wordt zit dat nog steeds ingebakken. Het is best moeilijk om al die verwachtingen los te laten en eigen zelfstandige keuzes te maken. Over die reis naar volwassenheid gaat deze film en onderweg is er gelukkig genoeg te (glim)lachen. Je voelt bij dit gezin dat er ondanks alle onderlinge irritatie, frustratie en onvermogen ten diepste liefde onder zit.”, aldus EO-eindredacteur Arnoud Bruinier.