NL Film en Studio Freek ontwikkelen dramaserie over jeugdjaren Freek Vonk voor VPRO hero image NL Film en Studio Freek ontwikkelen dramaserie over jeugdjaren Freek Vonk voor VPRO mobile hero image

News

NL Film en Studio Freek ontwikkelen dramaserie over jeugdjaren Freek Vonk voor VPRO

Terug naar nieuws

"Voordat de wereld Freek ontdekte, ontdekte Freek de wereld"

Producenten NL Film en Studio Freek werken in opdracht van de VPRO aan een nieuwe jeugdserie, ‘De Freek Tapes’ (werktitel), over de jeugdjaren van Freek Vonk. De beroemde hoogleraar en avonturier is al jaren de bekendste bioloog van Nederland. Freek groeide op in Dordrecht, op steenworp afstand van natuurgebied De Biesbosch, waar hij samen met zijn twee beste vrienden de natuur verkent én vastlegt. Op VHS welteverstaan. In ‘De Freek Tapes’ wordt de volwassen Freek Vonk (gespeeld door hem zelf) door zijn ouders gesommeerd de zolder op te ruimen en zijn oude spullen uit te zoeken, waarbij hij op een verhuisdoos vól met oude videocassettes stuit met videomateriaal uit zijn jeugd. In elke aflevering bekijkt Freek een van die VHS-banden en wordt de kijker net als Freek meegezogen in het avontuur dat de jonge Freek (gespeeld door een acteur) beleeft.  

“Dit is niet alleen een gigantische eer, maar vooral een prachtige kans om te laten zien hoe het is om ‘anders’ te zijn dan de rest. Dat je je niet gek moet laten maken door je omgeving, maar gewoon je eigen gevoel moet volgen en altijd jezelf moet kunnen zijn en blijven ongeacht wat mensen van je vinden of tegen je zeggen. De grootste superkracht die je hebt, is het geloof in jezelf. Laat dat nooit afbrokkelen door anderen. We zijn allemaal gelijk, met onze eigen unieke verhalen in de maak. En ik kan niet wachten om mijn verhaal met jullie allemaal te delen!”, aldus Freek Vonk.  

Dennis Cornelisse Producent NL Film: "Na het succes van 'De Regels van Floor' kijken we er enorm naar uit om terug te keren met een nieuwe brutale, eigenzinnige jeugdserie. 'De Freek Tapes' neemt niet alleen de kijkers mee op een reis door Freeks jeugd, maar dient vooral als inspiratie voor jongeren om hun eigen unieke pad te volgen. We staan in de startblokken om dit avontuur samen met Studio Freek, de VPRO en de geweldige creatieven van de ‘Regels van Floor’ tot leven te brengen." 

‘De Freek Tapes’ bestaat uit 16 afleveringen van +/- 10 minuten. Per aflevering wordt een gekaderd probleem behandeld waarvoor de natuur een specifieke oplossing heeft. De rode draad door de serie vormt steeds de spiegel tussen menselijk en dierlijk gedrag. Hoe mensen van dieren kunnen leren, maar ook hoe ze op belangrijke punten van elkaar verschillen. Elke aflevering behandelt een specifiek dier, een bepaald gedrag of een thema. ‘Het bezige bijtje’, ‘de paringsdans’, of ‘zo trots als een pauw’.