Barry Atsma en Jacob Derwig zijn 'Bankiers van het Verzet' hero image  Barry Atsma en Jacob Derwig zijn 'Bankiers van het Verzet' mobile hero image

News

Barry Atsma en Jacob Derwig zijn 'Bankiers van het Verzet'

Terug naar nieuws

" ”Hoewel Walraven van Hall behoort tot de grote helden van de vaderlandse geschiedenis is hij onbekend gebleven bij het grote publiek. Door zijn rol als financier van het verzet heeft hij de bezetter enorme schade toegebracht''"

Het verhaal van verzetsheld en bankier Walraven (Wally) van Hall, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend werd als de bankier van het verzet, wordt verfilmd met Barry Atsma en Jacob Derwig in de hoofdrollen. Derwig speelt Gijs van Hall, de broer en zakenpartner van Wally (Atsma) in de nieuwe film van regisseur Joram Lürsen (PUBLIEKE WERKEN). Het scenario is geschreven door Marieke van der Pol (DE TWEELING, BRIDE FLIGHT) en de productie is in handen van Alain de Levita, Sytze van der Laan, en Sabine Brian van NL Film (KNIELEN OP EEN BED VIOLEN, TONIO).

De opnames gaan eind februari van start, de film wordt voorjaar 2018 in de bioscoop verwacht. Wally van Hall (1906-1945) richtte in de oorlogsjaren een ondergrondse bank op om verzetsactiviteiten te financieren en bedacht daarvoor met zijn broer Gijs de grootste bankfraude in de Nederlandse geschiedenis. ”Hoewel Walraven van Hall behoort tot de grote helden van de vaderlandse geschiedenis is hij onbekend gebleven bij het grote publiek. Door zijn rol als financier van het verzet heeft hij de bezetter enorme schade toegebracht'', zegt initiator en producent Sytze van der Laan. ''Deze film wil hieraan herinneren.'' Zijn kinderen werken mee aan de verfilming: ”De familie is gelukkig met het feit dat er, naast een monument, een zorgvuldige en tastbare herinnering overblijft voor volgende generaties aan het grote werk van mijn vader'', zei zoon Aad van Hall in 2011 na de onthulling van het monument voor zijn vader op het Frederiksplein in Amsterdam, toen de filmplannen concreet werden.

Over BANKIER VAN HET VERZET
Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankiers van het verzet.

BANKIER VAN HET VERZET wordt geproduceerd door NL Film in samenwerking met Nanook Entertainment, Zilvermeer Productions en de Evangelische Omroep (EO). De film komt tot stand met steun van Het Filmfonds door middel van onder meer een Telescoopbijdrage en het Cobofonds. De distributie wordt verzorgd door Dutch FilmWorks.

23 december 2016